Redactie P}

Redactie P}
CP Berbée, Marga Houtman, IJke Lichthart, Andrea Möller en Willem Winters

In de periode 2004 – 2011 vormde zich rondom Uitgeverij Perio (Leeuwarden) een boekengroep onder de naam Redactie P} die in eigen beheer diverse bijzondere uitgaven hebben gerealiseerd. Zo ontstond een eerste serie boeken van de afzonderlijke redactieleden waarbij dieren het uitgangspunt vormden.


Redactie P} De Vlinderfabriek
Willem Winters schreef een verhaal getiteld De Vlinderfabriek, met illustraties uit een biologieschrift uit zijn ULO-jaren. Tekst, foto’s en tekeningen werden opgeborgen in een glinsterend fotoalbumpje. (Afm. 12 x 17 cm, opl. 50 ex.)


Redactie P} De Boktor
IJke Lichthart maakte een handgebonden boek, getiteld De Boktor, waarin te zien is wat de boktor aan schade kan aanrichten in oude kostbare werken. Met 2 originele etsen van Marga Houtman. (Afm. 21 x 29,5 cm, oplage: 7 ex.)


Redactie P} Knuffels
Andrea Möller portretteerde een aantal knuffels van haar zoontje en stelde er een boek mee samen. (Afm. 12 x 12 cm, opl. 30 ex.)


Redactie P}, Bufo bufo op mijn weg
Marga Houtman maakte de multiple Bufo bufo op mijn weg waarin een afgietsel van een in haar tuin opgedroogde pad is verwerkt. De buitenkant is voorzien van een structuur die doet denken aan de huid van een pad. (Afm. 15 x 15 x cm, opl. 15 ex.)

Het thema dieren hield de boekengroep bezig, vooral in combinatie met allerlei zaken uit de wereld van de typografie: letters en hun zetters, drukkers en hun machines, lezers en hun gewoontes. Dit resulteerde in 2007 in de uitgave Encyclopediertjes:


Redactie P) encyclopediertjes
Een handzaam boekwerkje met daarin op alfabetische volgorde een verzameling dieren die in hun naam iets hebben wat verwijst naar de wereld van het boek, zoals het papiervisje, de boekenwurm, of de nummervlinder.

Redactie P) encyclopediertjes
Gebonden uitgave, fraai geïllustreerd, afm. 10 x 15 cm, opl. 250 ex.

aandacht voor encyclopediertjes:
Onze Taal/Inzicht (2007)
Tijdschrift Onze Taal (2008)
Boekwinkeltjes.nl en nogmaals Boekwinkeltjes.nl

BIJVANGST
In 2008 ging de groep aan de slag met het project Bijvangst.
Een bevriende Stichting – IJzer & Lood – verzamelt antieke typografische machinerie. Haalt men zo’n machine op dan gebeurt het wel eens dat een doosje klein spul – bijvangst – wordt meegegeven. We ontdekten daartussen een serie blokken met prachtige houtsneden.

redactie P} bijvangstredactie P} bijvangstredactie P} bijvangstredactie P} bijvangst

De proefdrukken die hiervan gemaakt werden op het Grafisch Atelier in Leeuwarden waren prikkelend en er werd besloten daarmee aan de slag te gaan. Ze zijn gebruikt voor correspondentiekaarten, boekjes en méér en door de jaren heen is het een bijzondere serie uitgaven geworden.

Zie ook:
WillemWinters blogspot (2010)