it Harspit Oppenhuizen

it Harspit in Oppenhuizen
In de periode tussen 26 oktober en 1 december 2021 vonden op it Harspit in Oppenhuizen 2 workshops plaats ihkv creatieve circuit:

KipTok. voor de groepen 1 t/m 4
Linosnede voor de groepen 5 t/m 8

Beide workshops bestonden uit 2 onderdelen waarbij leerlingen uit de betreffende groepen gemengd waren.

KipTok
  (foto Juf Klaske)

De workshop KipTok bestond uit 2 onderdelen; in het eerste deel onderzoeken de kinderen samen met de marionetkip Tok en beeldend kunstenares Marga Houtman de kip in al haar facetten; – hoe ziet een kip eruit, hoe leeft een kip, hoe beweegt een kip? – om er vervolgens prachtige tekeningen van te maken!

Een verenpak voor Gallus Giganteus
In het tweede deel nemen de kinderen echte veren onder de loep om vervolgens een verenpak te bedenken voor de Gallus Giganteus, een reuzenkip die ergens op een onbewoonde eiland schijnt te leven zoals in het prentenboek van Marga staat.
. (foto Juf Klaske)

Door een loep kun je goed zien hoe mooi en bijzonder een veer eigenlijk is, met prachtige lijnen en patronen en kleuren!

Met behulp van een sjabloon tekenen de kinderen veren die ze helemaal naar eigen inzicht kunnen tekenen en inkleuren. Als een veer klaar is wordt hij uitgeknipt…

… trots getoond…

… en op het lijf van de grote kip geplakt.

Gallus Giganteus heeft een prachtig vol en kleurrijk verenpak gekregen!
 

Linosnede

Bij de workshop linosnijden onderzoeken de leerlingen van groep 5 t/m 8 de hoogdruktechniek, een eeuwenoude druktechniek die vroeger gebruikt werd om plaatjes in kranten, boeken of op posters af te drukken.

In het eerste deel van de workshop wordt mbo een gutsje een tekening gesneden uit een plaatje linoleum. Het onderwerp voor de tekeningen: dieren in of om Oppenhuizen.


In het tweede deel van de workshop worden afdrukken gemaakt.
it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen
Met een rollertje kun je inkt op je plaatje rollen…it Harspit Oppenhuizen
…en er vervolgens een afdruk van maken op papier.
it Harspit Oppenhuizen
Alles wat ‘hoog’ ligt op je plaatje – dus alles wat je niet hebt weggesneden – krijgt dan de kleur van de inkt. Dat wat je weggesneden hebt, – dus dat wat ‘dieper’ ligt in het plaatje krijgt geen kleur (en heeft dus de kleur van het papier)
it Harspit Oppenhuizen
inrollen …
it Harspit Oppenhuizen
… op papier leggen en afdrukken…
it Harspit Oppenhuizen
… en klaar is je afdruk! En kun je je plaatje opnieuw met inkt inrollen om een nieuwe afdruk te maken.

Prachtige, persoonlijke en diverse resultaten!!
it Harspit Oppenhuizenit Harspit Oppenhuizenit Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen  it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen  it Harspit Oppenhuizenit Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen it Harspit Oppenhuizen

Groepsafdrukken van alle leerlingen:
it Harspit Oppenhuizen
it Harspit Oppenhuizenit Harspit Oppenhuizen

Fotografie op deze pagina: M. Houtman (tenzij anders vermeld)