Bijvangst

Het meerjarenproject BIJVANGST van Redactie P} (2008-2011) bestaat uit een reeks uitgaven samengesteld uit een verzameling houtsnedes (1e helft vorige eeuw) van onbekende herkomst.

Redactie P}
CP Berbée, Marga Houtman, IJke Lichthart, Andrea Möller en Willem Winters

Een van de Redactie P} leden maakt ook deel uit van IJzer & Lood; deze stichting verzamelt antieke typografische machinerie. Haalt men zo’n machine op dan gebeurt het wel eens dat een doosje klein spul – bijvangst – wordt meegegeven. Zo ook een plastic tas met daarin een verzameling blokken voorzien van prachtige houtsneden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

De proefdrukken die hiervan gemaakt werden op het Grafisch Atelier in Leeuwarden waren prikkelend en er werd besloten hiermee aan de slag te gaan. Ze zijn gebruikt voor correspondentiekaarten, boekjes en méér en door de jaren heen is het een bijzondere serie uitgaven geworden:

2008

bijvangst1-1
Bijvangst nr. 1  Met de allerkleinste houtsnedes uit de verzameling werden 4 composities samengesteld. Van elk zijn 25 originele afdrukken op A5 formaat gemaakt op de pers van het Grafisch Atelier Leeuwarden.
bijvangst1-3
bijvangst1-2bijvangst1-4

2009

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bijvangst nr. 2
  Met de grootste afbeelding uit de verzameling werd een prent samengesteld voorzien van een tekst van Frans Hoppenbrouwers en in een oplage van 35 stuks afgedrukt. Deze werd op Koppermaandag (12 januari) als kopperprent aangeboden aan collegadrukkers en uitgevers in café de Ossekop in Leeuwarden.

Bijvangst nr. 3 Arnold Koperslag, houtsnijder.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Een publicatie ter gelegenheid van de opening van het Grafisch atelier Arnold Koperslag in Zutphen. Dit verslag van een bezoek aan het atelier van houtsnijder Arnold Koperslag werd eerder gepubliceerd in de Stadskrant van Zutphen op 3 november 1963.
Begeleidende tekst: W. Winters / vormgeving: M. Houtman / afm. 10 x 15 cm

Bijvangst nr. 4 Avonturen met de bokkepoot.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Begeleidende tekst: W. Winters / vormgeving: M. Houtman / afm. 10 x 10 cm

Bijvangst nr. 5 Reis door het Oostelijk Gebied.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Publicatie n.a.v. gevonden aantekeningen van de spoorloos verdwenen reiziger Klaas Hopman.
Begeleidende tekst: W. Winters / vormgeving: M. Houtman / afm. 10 x 20 cm

bijvangstboekjes
Deze 3 boekjes zijn ook verkrijgbaar als setje!

2010

Bijvangst nr. 7 Tshirt Toen was er alleen nog het geld

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2011

Bijvangst nr. 6  Serie digiprenten door Marga Houtman op de computer samengesteld met fragmenten van originele houtsnedes waarvan de herkomst onbekend is.Honden  De HondenDe dieren  Alle Dierenboekenpraat  Boekenpraat vrouwenzaken  Vrouwenzaken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bijvangst nr. 8 Arnold Koperslag, Zutphen’s houtsnijder, speciaal vormgegeven biografisch prentenboek over deze bijzondere graficus uit Zutphen.