Grafiek

Grafiek

Marga Houtman studeerde in 1987 aan de ABK Minerva af met tekeningen en grafiek.
Met de installatie Zinck waarbij 7 etsplaten tot een boek gebonden tijdens de tentoonstelling CodeXVaria in de Kijkzaal in Wolvega in een glazen bak onder water stond sloot Marga het medium grafiek binnen haar werk voor dat moment af.
kunstenaarsboeken
Bij deze tentoonstelling kunstenaarsboeken in Friesland die zij als expositieadviseur voor de Kijkzaal in 1993 organiseerde kwam ook een boekwerkje in gelimiteerde editie uit waaraan alle 15 deelnemende kunstenaars een unieke bijdrage leverden. Marga verzorgde hierbij de boekbandbewerking die bestond uit zinken voor- en achterplat met geëtste titel en ingelegd graszaad.
kunstenaarsboeken
CodeXVaria; kunstenaarsboek bij de gelijknamige tentoonstelling
(Afm. 10x15x1cm  / Oplage 150 st)

Toch blijft grafiek door de jaren heen op haar pad komen. Zo maakte ze binnen de Redactie P} 2 originele etsen voor het handgebonden boek De Boktor van IJke Lichthart waarin te zien is wat de boktor aan schade kan aanrichten in oude kostbare werken. (2004, afm. 21 x 29,5 cm, oplage: 7 ex.)
Redactie P} De Boktor

 En met de serie Bijvangst (2008-2011) – waarbij de redactie P} op zoek ging naar de herkomst van een partij houtsnede’s die als bijvangst bij de verzameling persen van st IJzer & Lood uit Leeuwarden te voorschijn kwam – werd originele grafiek gecombineerd met de digitale wereld.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo kwamen er prentkaarten, boekwerkjes

bijvangst1-1bijvangstboekjes
en bedrukte tshirts
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

print & wriuw
2019 Als grafiekscout voor het landelijke project Print the City – Rub the Streets van Grafiek2019 haakte Marga onder de noemer Print&Wriuw vanuit Fryslân aan.
“Door met jong en oud de straat op te gaan en de omgeving met behulp van druktechnieken in beeld te brengen, wordt niet alleen een stokoude ambachtelijke techniek in een nieuw jasje gestoken, het heeft ook een prachtig sociaal aspect door met elkaar samen te werken en te onderzoeken. Daarnaast leer je op een andere manier naar je omgeving te kijken.”
.   

2020 Deelname mailartexpo CONTACT IN CORONATIJD, georganiseerd door Grafiekplatform. 64 grafische koppels maakten samen 128 prenten. Iedere kunstenaar werkte door op de prent van de ander.
 
Less is much – Marga Houtman ism Anita van Hout treerubbing /linodruk
Dageraad – Anita van Hout ism Marga Houtman sjabloondruk / frottage

2022 Deelname mailartproject Meeting Up Grafiek22
Online catalogus Meeting Up