Print & Wriuw

Zomer 2019

Onder de noemer Print & Wriuw haakt Friesland aan bij Print the City / Rub the Streets, een van de speerpuntprojecten van de landelijke manifestatie Grafiek2019.
print & wriuw

“Toen ik begin 2019 als cultuuraanbieder op een school grafiekworkshops gaf aan leerlingen van groep 3 tot en met 8 was ik gefascineerd door de impact ervan op de leerlingen. De verwondering en de zichtbare blijheid iedere keer bij het optillen van het papier en het zien van het behaalde resultaat – de afdruk – was geweldig! Het is als een tekening toveren; grafiek is mooi!
Na het lezen van een oproep in de nieuwsbrief van Grafiek2019 om mee te doen aan het project Print the City / Rub the Streets heb ik mij direct aangemeld als grafiekscout.
Door de straat op te gaan en de omgeving met behulp van druktechnieken in beeld te brengen, wordt niet alleen een stokoude ambachtelijke techniek in een nieuw jasje gestoken, het heeft ook een prachtig sociaal aspect door met elkaar samen te werken en te onderzoeken. Daarnaast leer je op een andere manier naar je omgeving te kijken.”

Marga Houtman, beeldend kunstenaar, cultuuraanbieder Súdwest-Fryslân

     klik hier om de lesbrief te bekijken

Samen met Akte2 heb ik een Print & Wriuw-handleiding ontwikkeld voor het basisonderwijs in Súdwest Fryslân; direkt in het nieuwe schooljaar gaan leerlingen op pad om hun leefomgeving vast te leggen met de wriuwtechniek. Groep 8 van de Thomas van Aquinoschool uit Sneek beet hierbij de spits af met afdruksels van hun schoenen!
   Klik hier voor meer foto’s!
‘Groep 8 op weg naar het voortgezet onderwijs’ (foto Jenny Mulder)

En ook bij CBS de Bron in Bolsward gingen ze aan de slag met een 3-delige workshop Print&Wriuw:
   Klik hier voor meer foto’s!


print & wriuw


14 september
Print & Wriuw bij de FrUITmarkt tijdens het UIT Festival in Sneek!
    Klik hier voor meer foto’s!


28 september
Print & Wriuw bij de Doe & Ontmoetdag ihkv Eén tegen Eenzaamheid in Sneek.
Met veel blije wriuwers aan de tafel, prachtig om op terug te kunnen zien..

20 oktober
Hoe kun je afdrukken maken van het bos??Tijdens de Groene Markt in het Rijsterbos kon dit naar hartelust uitgeprobeerd worden; veel enthousiast ‘wriuwers’ en prachtige resultaten!
   Klik hier voor meer foto’s8 november workshop Treerubbing in het Rijsterbos
Prachtige dag en mooie resultaten!

klik hier voor meer foto’s


De wriuwtechniek (ook wel frottage of rubbing genoemd) is een terugkerende techniek binnen mijn werk. Het is een mooie en directe manier om een afdruk te maken van een object of oppervlak. Zoals de schors van bomen.
Tekeningen en illustratiesTekeningen en illustratiesTekeningen en illustratiesTekeningen en illustraties
Of de dwarsdoorsnede van een omgezaagde boom
Tekeningen en illustraties Tekeningen en illustraties
Het is een manier om een object dat een verhaal in zich heeft vast te leggen. Met behulp van tekenmateriaal leg je de oppervlaktestructuur van het voorwerp vast op papier of op stof. Heel direct dus, in de zelfde maat.

Zo is kenmerkend aan de appelboom in onze tuin het enorme gat dat in de stam zit en dat op zichzelf een ware biotoop vormt voor allerlei kruip- en vliegbeestjes.
Tekeningen en illustraties

het verhaal van bomen

In het Rijsterbos staan prachtige majestueuze beuken. Hun stammen zijn door de jaren heen voorzien van ingekerfde boodschappen van bezoekers aan het bos. Meestal geliefden. De boom groeit verder, en naarmate de tijd verstrijkt worden de inkervingen littekens in het schors. Je zou het kunnen zien als tatoeages, of graffiti.

Treetattoos, juli 2019