Kunstenaarsboeken

KUNSTENAARSBOEKEN
Tijdens mijn studie leerde ik het medium kunstenaarsboek kennen. Sinds die tijd heeft het een speciale plek in mijn leven. Als kunstenaar kies ik regelmatig voor de vorm van een boek. Ik verzamel en werk graag in series; een boek is daarbij een mooie manier om dingen samen te brengen. Papier maar ook hout, metaal of ander materiaal kan de basis van een boek vormen. Verder werk ik regelmatig met 2ehands boeken die ik vind op boekenmarkten en in tweedehands boekwinkels.

Daarnaast was ik in de periode 1995-2004 redactielid van BoekWurk  (exposities, lezingen en evenementen rondom het (kunstenaars)boek en in de periode daarna tot 2011 maakte ik deel uit van de boekengroep Redactie P} (bijzondere uitgaven in kleine oplages).

english

Contact


Kunstenaarsboeken als schoolproject binnen Onder de Loep! Cultuurmenu Súdwest Fryslân 2018/2019
Een boek kun je opendoen en doorbladeren; op de bladzijden staat tekst en soms zijn er ook plaatjes. Een boek kun je lezen.Maar een boek dat aan een touw hangt met bladzijden van zink, of een houten boek met op elke bladzijde een uitgesneden boterham; is dat nog een boek?
In de klas worden de grenzen van het boek onderzocht en uitgewerkt.

kunstenaarsboeken


VRIJ WERK installaties en objecten

kunstenaarsboeken
Biblioboei
(2019) boekobject gemaakt met een partij 2e hands boeken uit de serie Boeken van het leven (jaren 1958-1960) van Uitgeversmij Het Leven uit Rotterdam. Te zien bij de tentoonstelling kunstenaarsboeken-boekenkunst in Kunsthal45 in Den Helder
Afm. 58x58x69 cm

Ouverture 2016/’17 Tijdelijke installatie met gebruikte liedboeken bij Nieuwe Binding – Noordelijke boekkunstenaars in het GRID (Groningen)    (meer foto’s)

kunstenaarsboekenkunstenaarsboeken

Samenzang 2015
Tijdelijke installatie met gebruikte Liedboeken bij Simmer Forum in de kerk van Langezwaagkunstenaarsboeken kunstenaarsboekenkunstenaarsboekenkunstenaarsboekenkunstenaarsboeken

heden boekobject van 7 samengebonden lege boekomslagen waarvan een deel van de rugtitel is weggesneden. Afm 19x19x10 cm
kunstenaarsboeken

Biblioboom Tijdelijke installatie bij Mythe van de Natuur, Drents Friese Wold 2012
Band van 2ehands boeken rondom een boom. De titels op de boekruggen vertellen metelkaar het verhaal van de boom zelf, vanuit zijn belevingswereld, de omgeving waarin hij staat, de natuur waarvan hij deel uitmaakt en zijn relatie tot de mens. meer infokunstenaarsboeken

inweerenwind1
In weer en wind: over een dolend nachtkastje

video's
In weer en wind korte film
Nachtkastje spoelt aan op het strand.
Reizigster vindt het en besluit het mee te nemen op haar tocht.
Het kastje blijkt haar op het lijf geschreven…

Zicht op Zieuwent, tijdelijke installatie bij Kunstroute Zieuwent 2002kunstenaarsboeken
Transparante hut met daarin rondom op ooghoogte boeken. De boeken zijn als ‘hoofdstukken’ aan elkaar gebonden en vertellen door de rugtitels fragementen van de omgevingsgeschiedenis van Zieuwent.
kunstenaarsboekenkunstenaarsboeken

Huis voor de boekvink, boekobject gemaakt voor de expo over de architectuur van het vogelhuisje in Informatiecentrum Mar en Klif, Oudemirdum, 2000. Afm. 26x21x15 cm
kunstenaarsboeken

Redactie P}
CP Berbée, Marga Houtman, IJke Lichthart, Andrea Möller en Willem Winters

In de periode 2004 – 2011 vormde zich rondom Uitgeverij Perio (Leeuwarden) een boekengroep onder de naam Redactie P} die in eigen beheer diverse bijzondere uitgaven hebben gerealiseerd. Zo ontstond een serie boeken van de afzonderlijke redactieleden waarbij dieren het uitgangspunt vormden:
Kunstenaarsboeken

Marga Houtman Bufo bufo op mijn weg, multiple met daarin een afgietsel van een in de tuin opgedroogde pad. Buitenkant voorzien van een structuur die doet denken aan de huid van een pad.
Afm. 15x15x2 cm

Kunstenaarsboeken

Willem Winters De Vlinderfabriek, met illustraties uit een biologieschrift uit zijn ULO-jaren opgeborgen in een glinsterend fotoalbumpje.

Kunstenaarsboeken

Andrea Möller Knuffels, met daarin portretten van knuffels van haar zoontje
Kunstenaarsboeken

IJke Lichthart De Boktor, waarin te zien is wat de boktor aan schade kan aanrichten in oude kostbare werken. Met 2 originele etsen van Marga Houtman.

Het thema dieren hield de boekengroep bezig, vooral in combinatie met allerlei zaken uit de wereld van de typografie: letters en hun zetters, drukkers en hun machines, lezers en hun gewoontes. Dit resulteerde in 2007 in de uitgave Encyclopediertjes:

Kunstenaarsboeken
Handzaam gebonden boekwerkje met daarin op alfabetische volgorde een verzameling dieren die in hun naam iets hebben wat verwijst naar de wereld van het boek, zoals het papiervisje, de boekenwurm, of de nummervlinder. Afm 10x15x2 cm, oplage 250 (uitverkocht)
Kunstenaarsboeken

Bibliotheken voor een onbewoond eiland
Tijdelijke installatie bij BoekWurk, Leeuwarden (1996) i.s.m. de schrijvers Jan Brokken, Cherry Duyns, Wim Hornman, Pamela Koevoets, Douwe Kootstra, Mariët Meester en Hans Plomp.
kunstenaarsboeken
De schrijvers werd gevraagd welke boeken uit hun boekenkast ze mee zouden nemen naar een onbewoond eiland. Deze boekselecties werden tentoongesteld in speciaal ontworpen boekenkasten. Bovenop elke kast, als een souvenir, een zwart/wit foto van de favoriete leesplek van de schrijver gemaakt door Patrick Gofre.
kunstenaarsboekenkunstenaarsboekenkunstenaarsboekenkunstenaarsboeken kunstenaarsboeken kunstenaarsboeken kunstenaarsboeken

Zinck, installatie; 7 zinken platen met originele etsen samengebonden tot een boek en onder water geplaatst. Afm. 50x50x50 cm
kunstenaarsboeken

Familieportret boekobject, 6 houten bladzijden gebonden met pianoscharnieren
Afm 18x13x13 cm
kunstenaarsboeken
De boterhamplankjes die mijn vader ooit maakte voor onze familie vormen de basis voor dit boek; een bladzijde met uitgegutste boterhamvorm voor elk gezinslid; de grootste op de voorste pagina voor mijn vader, en de kleinste boterham voor mijn jongste broer op de laatste pagina.
kunstenaarsboeken
kunstenaarsboeken kunstenaarsboeken kunstenaarsboeken

Gezonken boek, kunstenaarsboek met 7 zinken pagina’s dat een week lang onder water heeft gehangen. Daarna zijn achter de ronde uitsparingen in de pagina’s dubbelopgenomen fotos’ geplaatst waarop zowel onder- als bovenwatertaferelen te zien zijn. Afm. 10x15x1 cm
kunstenaarsboeken kunstenaarsboeken

Spirulina, gebonden linnen kunstenaarsboek met geschilderde afbeeldingen over het leven van flamingo’s. In zachte donkergroene pluche opbergdoos. Afm. 20x15x3 cmspirulina copy

de vreemde vogel, boekobject Afm 30x30x20 cm
kunstenaarsboeken

Boekobject met 30 exemplaren van de editie ‘Het meisje met het rode haar’ van schrijver Theun de Vries. Op de snijkanten van de boeken zijn schilderingen aangebracht.
(Particuliere opdracht) Meer afbeeldingen
kunstenaarsboeken

Werkbroek-boek textielboek in houten kistje. Afm 20x24x10 cm
kunstenaarsboekenkunstenaarsboeken
kunstenaarsboeken kunstenaarsboeken
Gemaakt van mijn werkbroek waarmee ik menig decoreerklus heb uitgevoerd; door de bladzijden een voor een om te slaan of uit te leggen wordt de vorm en gebruiksgeschiedenis van de broek zichtbaar, omhoog vanaf de linkeronderkant van de broekspijp langs verfvlekken, via de gaten in de knie naar de broekband en vervolgens weer langs de rechterbroekspijp naar beneden.
kunstenaarsboeken

CodeXVaria, kunstenaarsboek bij de gelijknamige tentoonstelling kunstenaarsboeken in de Kijkzaal in Wolvega (1993). Gelimiteerde editie met persoonlijke bijdragen van alle 15 deelnemende kunstenaars. Zinken omslag met geëtste titel en ingelegd graszaad.
Afm. 10x15x1cm  (Samenstelling en boekbandbewerking)
kunstenaarsboeken

CodeXVaria nr 77 als collector’s item:

tot 29 nov 2023 als zeldzame vondst  te koop via etsy.com
Prijs:€ 284,47 Oorspronkelijke prijs:€ 334,67 Sale voor 15% korting loopt af op 29 november Brooklyn Boutique Shop

16 sept 2023 verkocht bij Fine art and antique estate auction 120 by Antique Arena Inc Brooklyn NY US

En ook bij Bubb Kuyper te koop