BoekWurk

BOEKWURK organiseerde onder de vlag van St. Keunstwurk (Leeuwarden) in de periode 1995-2004 exposities, lezingen en evenementen waarbij het (kunstenaars)boek centraal stond.
Redactie: Marga Houtman, IJke Lichthart, Andrea Möller, Huub Mous, Willem Winters.

2003
Boekwasbeter Kunstenaars uit diverse disciplines verbeelden scènes uit de (wereld)literatuur aan de hand van een scène uit een boek verwerkt tot een voorstelling, presentatie of performance. M.m.v. Joris Collier, Henrike Cuperus en Patrick van ‘t Haar, Patrick Gofre, Gerlof Hamersma, Marga Houtman, Jan Kalma, Jan Jelle Koerts, Alex Kooistra, Ricardo Rojas Milesi, Alfred H. Stucki, Ramon v.d. Werken en de Zoete Hanen.
Lûdsjûn  (Geluids)kunstenaars C.P. Berbée, Anke Kuypers, Remon de Jong en Phil Mills presenteerden elk een geluidskunstwerk -performance geïnspireerd op de oorspronkelijk op grammofoonplaat verschenen cursus Fries van de AFUK. Peter Sybenga, zelf ook geluidskunstenaar, verzorgde de inleiding.

2002           
Hoe dienen wij om te gaan met Heilige Boeken?
Drie deskundigen vertellen over de rituelen en gebruiken bij hun Heilig Boek; Koran – Rafiq Ahmad Fris (o.a. vaklector Islam Erasmus Hogeschool Brussel). Thora – Uzi Hagai (o.a. conservator Fuks Bibliotheek Leeuwarden). Bijbel – Arie L. Molendijk (Prof. Geschiedenis Christendom Univers. Groningen)
De Friese strip Sjoerd Spykstra vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het Friese stripverhaal aan de hand van zijn eigen collectie. Mudhoen, een groep van drie jonge Leeuwarder striptekenaars demonstreert hedendaagse Friese strips en Jacobus Dijkstra vertelt over zijn doctoraalscriptie voor zijn studie cultuurweten-schappen getiteld ‘Het losgetrilde inzicht over de wisselwerking tussen tekst en beeld in de Bommelstrip’.
Boek was beter! Kunstenaars uit diverse disciplines verbeelden scenes uit de (wereld)literatuur. Met een deskundige jury ter beoordeling. M.m.v: Joris Collier & Ellen, Hinke van der Meer & Marijke Prins, Ricardo Rojas Milesi & Mathilde Díaz Lazcano, Huub Mous, Oeds Westerhof, de Zoete Hanen, Marten Winters & Aldwin van Krimpen, Ramon van de Werken en Monique Vogelsang.
De gedroomde stad n.a.v. het boek ‘Nadja’ van Andre Breton uit 1924: 7 Koppels van fotografen en schrijvers realiseren in woord en beeld een imaginaire wandelroute door de stad Leeuwarden. Het verhaal, dat zich van plek tot plek ontrolt, is ter plekke met een mobiele telefoon in etappes af te luisteren. De foto’s (met telefoonnummer) hangen als verkeersborden aan een lantaarnpaal. De wandelaar maakt op deze wijze een tocht met een denkbeeldige metgezel, die – al hallucinerend – onverwachte uitzichten biedt op de vertrouwde omgeving van de stad.
Deelnemende fotografen en schrijvers: Rob Nijpels & Kees ‘t Hart, B.C. Epker & Anne Feddema, Elske Riemersma & Piter Boersma, Patrick Gofre & Douwe Kootstra, Jacob van Essen & Willem Winters, Niels Westra & Albertina Soepboer, Piter Doele & Bouke Oldenhof.
Boekwurk Boekwurk Boekwurk BoekwurkBoekwurk Boekwurk   Boekwurk Boekwurk Boekwurk

2001
De virtuele verbeelding hypertekst in kunst en literatuur met schrijver Atte Jongstra en beeldend kunstenaar Paul Perry
Over de grenzen Musicus Klaas Hoek en beeldend kunstenaar Pierre Mansier verkennen de grenzen tussen verschillende kunstdisciplines. Naast dit live-optreden een vertoning van een korte videofilm van de kunstenaar Gary Hill.
BoekWurk boekenbal© Kunstenaars en andere creatievelingen zijn gevraagd voor deze avond een boekenbal© te ontwerpen waarmee een spel gespeeld kan worden, waarmee sportieve, muzikale, cinematografische of theatrale prestaties geleverd kunnen worden… FC Zwolle voetballer Claus Boekweg verzorgt voor deze avond de aftrap.

FREEZING MICKEY een eerbetoon aan Ub Iwerks, de bedenker van Mickey Mouse, die honderd jaar geleden werd geboren. Ub Iwerks was de zoon van een emigrant. Zijn vader werd in 1844 in Uttum (Oost Friesland) geboren.
BoekWurk organiseerde ter gelenheid van dit bijzondere gegeven i.s.m. het Noordelijk Filmfestival een aantal activiteiten waarbij de Friese oorsprong van Mickey Mouse centraal stond. Beoefenaars van verschillende kunstdisciplines maakten speciaal hiervoor een kunstwerk (c.q. verhaal, film, installatie, tentoonstelling, compositie) Marga Houtman ontwierp voor de gelegenheid een nieuwe Friese vlag.Boekwurk freezingmickey1Boekwurk freezingmickey

Freezing Mickey bestond uit de volgende onderdelen:

Stadsschouwburg de Harmonie Leeuwarden (een avondvullend programma):
Grijze muis voorstelling van componist Otto Jongbloed. Grijze muis voert het publiek middels muziek en video mee in de machtsfantasieën van een kleurloze ambtenaar; hij droomt zich God in Friesland
Sykje nei de Muridee Sorix een fictieve documentaire van beeldend kunstenaars Patrick Gofre en Marten Winters. Een zoektocht naar een Friese oermuis, die op verschillende manieren zijn sporen in de westerse cultuur heeft achtergelaten. Zie de film!
The hand behind the mouse the Ub Iwerks story; een documentaire van Leslie Iwerks, kleindochter van Ub Iwerks.
Expositie en performances van de kunstenaars: Anne Feddema, James Beckett, de Zoete Hanen, Willem de Boer, André de Bruijne, Gerrit Cnossen, B.C. Epker, Denis Markic, Elly Stoelwinder, Fred van der Wal

Fries Museum:
Een opmerkelijke overeenkomst tussen de oren van Mickey Mouse en de Friese oorijzers…  expositie samengesteld doorGieneke Arnolli, conservator textiel en kenner van de geschiedenis van het Fries kostuum

Bustochten door de provincie:
Op zoek naar de ‘roots’ van Mickey Mouse Verhalenverteller Mindert Wijnstra zocht naar oervormen van het Mickey-motief in oude Friese volksverhalen. Deze nieuwe verhalen worden door hem verteld tijdens bustochten langs een aantal – voor de prehistorie van Mickey belangwekkende – locaties in Friesland.

2000
Sjaak Langenberg met een persoonlijke toelichting op zijn positie als schrijvend kunstenaar aan de hand van teksten die hij eerder publiceerde.
Boeksimulanten (ofwel nepboeken) afkomstig uit de verzameling van Hendrik ten Hoeve, Manfred Nippel en mevrouw  M. Plasmans-Damen
Dada-doe-het-zelf-avond een avond vol verrassingen, waarop kunstenaars en andere creatievelingen improviseren op het thema DADA-DOE-HET-ZELF. m.m.v: Brieuc-Yves Cadat, Joris Collier, Kunstenaarscollectief Desiderata, Anne Feddema & Zoltin Peeter, Patrick Gofre, Robin van ‘t Haar, Elmar Kuiper, Mark Met, Bûtenposter Dadakids, Huub Mous, Matthijs Muller, Albert Oost, Anneke van Renssen, Dorita Savert, Gosse Waldpiek, Gerrit de Wilde, Marten Winters en Willem Winters

Boekwurk Boekwurk
Boekwurk BoekwurkBoekwurk Boekwurk
Rode oogjes Tijdens de Nooderlicht fotomanifestatie (Prov. Bibl. L’warden).
5 Kunstenaars reageren beeldend op privé-foto-albums; B.C. Epker, Lolkje van der Kooi, Ad de Laat, Ricardo Rojas Milesi en Dorita Savert

1999
Terwijl je leest een avond over de diversiteit van typografie verzorgd door Gerard Unger en Gabriëlle Marks.
De avond van de kopie; gevarieerd kopieerwerk van meer dan een dozijn kunstenaars. Het idee van deze avond kwam tot stand na het zien van een installatie van Mathijs Muller: ‘De choreografie van kopieerapparaten’. M.m.v: Kunstcollectief Desiderata, Geert Duintjer, Marga Houtman, Koos Dalstra, MPD Export, Anne Feddema, Huub Mous, Ramon van de Werken, Mark Bunder, Joris Collier, Patrick Gofre, Johan Keus, Jet Mous, Matthijs Muller en Marten Winters

Boekwurk Boekwurk Boekwurk Boekwurk
Geert Duintjer MATUVU / Frits Wiggers HUID; een expositie boeken en papier
Arte pizza (i.s.m. pizzeria Etna te Leeuwarden) 3 Kunstenaars ontwierpen een bijzondere pizza; Antonia Talamini, Gerlof Hamersma en Anne Feddema. 3 Schrijvers maakten speciaal voor dit project een gedicht; Albertina Soepboer, Cornelis van der Wal en Anne Feddema. Beeldend kunstenaar Patrick Gofre maakte voor deze gelegenheid een multiple in de vorm van een placemat.

1998
Presentatie van Jan Voss en Henriette van Egten over uitgeverij / kunstenaars-boekenwinkel BOEKIE WOEKIE in Amsterdam.
Werken in en uit depot; een avond met het beroemdste Friese boek, het “Oera Linda Bok” en een presentatie van “Safe Depot 2000” uit Dalfsen.
Boekenstrijd; mediaspektakel verzorgd door beeldend kunstenaar Ramon van de Werken.
Uitgeverij PlaatsMaken uit Arnhem, met een expositie van kunstenaarsboeken en bijzondere uitgaven.
Dingen die gebeuren 8 kunstenaars die in 7 Leeuwarder archieven rondkeken en beeldend reageerden op wat hen daar trof:
Rijksarchief Friesland – Anne van den Bosch
Omrop Fryslân – Mark Bunder & Patrick Gofre
Gemeentearchief Leeuwarden – Anke Kuypers
Fries Film Archief – Els Martin
Frysk Letterdkundich Museum en Dokumentaasjesintrum – Tjibbe Hooghiemstra
Verzetsmuseum Friesland – Geert Duintjer
Anna Blaman huis – Berber de Vries

Boekwurk
Boekwurk Boekwurk

1997
Pop-up boeken; Theo Gielen is neerlandicus, geeft les aan opleidingen voor het boekenvak en is werkzaam in de boekhandel. Hij was een van de samenstellers van een grote tentoonstelling van pop-up boeken in het Frans Hals Museum te Haarlem. Deze avond toont hij een selectie uit zijn privé verzameling pop-up boeken (die een paar duizend exemplaren omvat) .
Guy Schraenen (conservator kunstenaarsboeken Neues Museum Weserburg te Bremen) spreekt over de internationale collectie kunstenaarsboeken van dit in 1991 geopende museum.
MPD- export presenteert: Fûn, Het Boek Van Leeuwarden, op een avond (door het publiek) samengesteld en daarna op internet gebracht.
Knusts Mediaval boeken met nieuwe invalshoeken uit de Knust uitvalsbasis. Meermiddelenbureau KNUST uit Nijmegen toont boekwerken in stencildruk.
Ideëenbronnenboeken; beeldend kunstenaars tonen hun persoonlijke werkboeken, boeken waarin schetsjes gemaakt worden, ideëen genoteerd, een intrigerend plaatje of stukje krant geplakt. Geen schetsboek en ook geen kunstenaarsboek; je zou het ideëenbronnenboek kunnen noemen. M.m.v. Paul Andringa, Pyr Bosma, Machiel Braaksma, Mark Bunder, Gerrit Cnossen, Piet Deunhouwer, Christine van der Heide-Schneider, Patrick Gofre, Ra van der Hoek, Rob Hoekstra, Marga Houtman, Henk Krist, Fred Landsman, Els Martin, Willem Mook, Ricardo Rojas Milesi, Hanneke Roelofsen, Gerrit Terpstra, Jelly Timmer, Marianne Polfliet, Dorita Savert, Marten Winters, Gjalt Walstra
BoekWurk thuis; 7 Boekenkastinstallaties van 7 kunstenaars in 7 woningen in Leeuwarden. (C.P. Berbée / Machiel Braaksma / Groenewoud & Buy / Ra van der Hoek / Rob Nypels / Anke van Westerlaak / Marten Winters). Bij het project verscheen een bijzonder boekwerkje met 3D-foto’s gemaakt door Patrick Gofre.

1996
Greenaway’s books; een avond met Brody Neuenschwander en Corrie van de Vendel & Hayo van Gemerden, ontwerpers van de boeken uit de Greenaway’s films ‘Prospero’s Books’ en ‘Pillow Book’ (inclusief sneeky preview van Pillow Book)
Het on/verzorgde boek; Over de kwaliteit van de vormgeving van Friese boeken wordt verschillend geoordeeld, maar vaak zonder man en paard te noemen. Daarom vroeg de BoekWurk redactie een viertal deskundigen tien boeken te selecteren; vijf goed verzorgde en vijf minder goed verzorgde. Aan de hand van deze boeken zullen de forumleden hun argumenten naar voren brengen. m.m.v. Durk Hibma (It Fryske Boek), Douwe Huitema (vormgever), Huib van Krimpen (typograaf), Robert Wielinga (Friese Pers Boekerij)
De ruggegraat van het boek; een avond met een inleiding over boekbanden door Jos Schrijen (handboekbinder en restaurateur) en een presentatie van boeken met bijzonder bindtechnieken van Sacha de Ven (grafisch vormgever).
Tussen kunst en woorden; expositie kunstenaarsboeken van Leni van den Berge, Marlies Mulders, Lode Pemmelaar, Jelle Talman en Gerrit de Wilde.
Atelier It Plein 19 – Oosterlittens/Rotterdam; Het onverbrekelijke geheel van kennen en vorsen; een expositie met kunstenaarsboeken en speciale uitgaven van Joop Visser, Nancy Knaap en Jacob Baars.
Bibliotheken voor een onbewoond eiland installatie van beeldend kunstenaar Marga Houtman i.s.m. de schrijvers Jan Brokken, Cherry Duyns, Wim Hornman, Pamela Koevoets, Douwe Kootstra, Mariët Meester en Hans Plomp. Houtman vroeg de schrijvers welke boeken uit hun boekenkast ze mee zouden nemen naar een onbewoond eiland. Deze boekselecties werden tentoongesteld in speciaal ontworpen boekenkasten. Bovenop elke kast, als een souvenir, een zwart/wit foto van de favoriete leesplek van de schrijver gemaakt door Patrick Gofre.
Aansluitend vormde dit project een onderwerp voor een Praktikabel-uitgave (kunstpodium per post).
BoekWurk
BoekWurk BoekWurk BoekWurk BoekWurk BoekWurk BoekWurk BoekWurk

1995
Leestekens; een expositie van kunstenaarsboeken en bijzondere uitgaven van kleine uitgeverijen in Friesland. Johan Deumens (Artist’s Books) verzorgde hierbij de lezing: ‘het boek als kunstwerk’.
Memoires van een ondernemend beeld; beeldend kunstenaar Machiel Braaksma toonde hoe verschillende aspecten van zijn werk, plastieken, films, tekeningen etc, uitmondden in een kunstenaarsboek.
Uitgeverij Philip Elchers; een expositie van beeldende kunst in boekvorm. Met de lezing ‘Een persoonlijke visie op het kunstenaarsboek’ door beeldend kunstenaar Frank Hutchison en een voordracht door Rosanne de Rode met het gedicht  ‘Schoolavond’ van Maria van Daalen.