Print & Wriuw

Onder de noemer Print & Wriuw haakt Friesland aan bij Print the City / Rub the Streets, een van de speerpuntprojecten van de landelijke grafiekmanifestatie Grafiek2019.
print & wriuw

“Toen ik begin 2019 als cultuuraanbieder op een school grafiekworkshops gaf aan leerlingen van groep 3 tot en met 8 was ik gefascineerd door de impact ervan op de leerlingen. De verwondering en de zichtbare blijheid iedere keer bij het optillen van het papier en het zien van het behaalde resultaat – de afdruk – was geweldig! Het is als een tekening toveren; grafiek is mooi!
Na het lezen van een oproep in de nieuwsbrief van Grafiek2019 om mee te doen aan het project Print the City / Rub the Streets heb ik mij direct aangemeld als grafiekscout.
Door de straat op te gaan en de omgeving met behulp van druktechnieken in beeld te brengen, wordt niet alleen een stokoude ambachtelijke techniek in een nieuw jasje gestoken, het heeft ook een prachtig sociaal aspect door met elkaar samen te werken en te onderzoeken. Daarnaast leer je op een andere manier naar je omgeving te kijken.”
Marga Houtman, beeldend kunstenaar, meimakker Súdwest-Fryslân

Samen met Akte2 heb ik een lesbrief ontwikkeld voor het basisonderwijs in Sudwest Fryslân; direkt in het nieuwe schooljaar gaan leerlingen op pad om hun leefomgeving vast te leggen met de wriuwtechniek. De zo onstane kunstwerken komen te wapperen aan waslijnen tijdens het UIT Festival in Sneek op 14 september!

Voor de actieve 55 plussers organiseer ik in oktober workshops Treerubbing in het Rijsterbos. Klik hier voor meer informatie.

Daarnaast ben ik momenteel een project aan het ontwikkelen waarbij samengewerkt wordt met bewoners van verzorgingstehuizen.

print & wriuw


De wriuwtechniek (ook wel frottage of rubbing genoemd) is een terugkerende techniek binnen mijn werk. Het is een mooie en directe manier om een afdruk te maken van een object of oppervlak. Zoals de schors van bomen.
Tekeningen en illustratiesTekeningen en illustratiesTekeningen en illustratiesTekeningen en illustraties
Of de dwarsdoorsnede van een omgezaagde boom
Tekeningen en illustraties Tekeningen en illustraties
Het is een manier om een object dat een verhaal in zich heeft vast te leggen. Met behulp van tekenmateriaal leg je de oppervlaktestructuur van het voorwerp vast op papier of op stof. Heel direct dus, in de zelfde maat.

Zo is kenmerkend aan de appelboom in onze tuin het enorme gat dat in de stam zit en dat op zichzelf een ware biotoop vormt voor allerlei kruip- en vliegbeestjes.
Tekeningen en illustraties

het verhaal van bomen

In het Rijsterbos staan prachtige majestueuze beuken. Hun stammen zijn door de jaren heen voorzien van ingekerfde boodschappen van bezoekers aan het bos. Meestal geliefden. De boom groeit verder, en naarmate de tijd verstrijkt worden de inkervingen littekens in het schors. Je zou het kunnen zien als tatoeages, of graffiti.

Treetattoos, juli 2019