Kunstenaarsboeken

Rara ben jij nog een boek? Kunstenaarsboeken als schoolproject binnen Onder de Loep! Cultuurmenu Súdwest Fryslân 2015/2016
Een boek kun je opendoen en doorbladeren; op de bladzijden staat tekst en soms zijn er ook plaatjes. Een boek kun je lezen.Maar een boek dat aan een touw hangt met bladzijden van zink, of een houten boek met op elke bladzijde een uitgesneden boterham; is dat nog een boek?
In de klas worden de grenzen van het boek onderzocht en uitgewerkt.

familieportret4


     english


KUNSTENAARSBOEKEN

Tijdens mijn studie leerde ik het medium kunstenaarsboek kennen. Sinds die tijd heeft het een speciale plek in mijn leven. Als kunstenaar kies ik regelmatig voor de vorm van een boek. Ik verzamel en werk graag in series; een boek is daarbij een mooie manier om dingen samen te brengen. Papier maar ook hout, metaal of ander materiaal kan de basis van een boek vormen. Verder werk ik regelmatig met 2ehands boeken die ik vind op boekenmarkten en in tweedehands boekwinkels.

Daarnaast was ik in de periode 1995-2004 redactielid van BoekWurk  (exposities, lezingen en evenementen rondom het (kunstenaars)boek) en in de periode daarna tot 2011 maakte ik deel uit van de boekengroep Redactie P} (bijzondere uitgaven in kleine oplages).
samenzang4 samenzang1samenzang7samenzang9samenzang13
Samenzang 2015
Installatie met gebruikte Liedboeken bij Simmer Forum in de kerk van Langezwaag

zonder titel (vogelh.)
Huis voor de boekvink, gemaakt voor de expo over de architectuur van het vogelhuisje in Informatiecentrum Mar en Klif, Oudemirdum, 2000

ZichtopZieuwent1
Zicht op Zieuwent, installatie bij Kunstroute Zieuwent.
ZichtopZieuwent2ZichtopZieuwent3
Transparante hut met daarin rondom op ooghoogte boeken. De boeken zijn als ‘hoofdstukken’ aan elkaar gebonden en vertellen door de rugtitels fragementen van de omgevingsgeschiedenis van Zieuwent.

zinck 2zinck 1
Zinck, installatie; 7 zinken platen met originele etsen samengebonden tot een boek en onder water geplaatst.

familieportret 2
Familieportret boekobject, 6 houten bladzijden gebonden met pianoscharnieren
familieportret1
familieportret3
familieportret5 familieportret4
De boterhamplankjes die mijn vader ooit maakte voor onze familie vormen de basis voor dit boek; een bladzijde met uitgegutste boterhamvorm voor elk gezinslid; de grootste op de voorste pagina voor mijn vader, en de kleinste boterham voor mijn jongste broer op de laatste pagina.
gezonken boek 2
gezonken boek 1
Gezonken boek,
boek met 7 zinken pagina’s dat een week lang onder water heeft gehangen. Daarna zijn achter de ronde uitsparingen in de pagina’s dubbelopgenomen fotos’ geplaatst waarop zowel onder- als bovenwatertaferelen te zien zijn.

spirulina copy
Spirulina, gebonden linnen boek met geschilderde afbeeldingen over het leven van flamingo’s. In zachte donkergroene pluche opbergdoos.

heden
heden boekobject van 7 samengebonden lege boekomslagen waarvan een deel van de rugtitel is weggesneden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
de vreemde vogel
, boekobject

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Boekobject met 30 exemplaren van de editie ‘Het meisje met het rode haar’
Op alle snijkanten van de boeken zijn schilderingen aangebracht.
(Particuliere opdracht) Meer afbeeldingen

Biblioboom
Biblioboom
installatie bij Mythe van de Natuur, Drents Friese Wold 2012
Band van 2ehands boeken rondom een boom. De titels op de boekruggen vertellen metelkaar het verhaal van de boom zelf, vanuit zijn belevingswereld, de omgeving waarin hij staat, de natuur waarvan hij deel uitmaakt en zijn relatie tot de mens. meer info

werkbroekboek1werkbroekboek2
Werkbroek-boek boek in houten kistje.
werkbroekboek3 werkbroekboek4
gemaakt van mijn werkbroek waarmee ik menig decoreerklus heb uitgevoerd; Door de bladzijden een voor een om te slaan of uit te leggen wordt de vorm en gebruiksgeschiedenis van de broek zichtbaar, omhoog vanaf de linkeronderkant van de broekspijp langs verfvlekken, via de gaten in de knie naar de broekband en vervolgens weer langs de rechterbroekspijp naar beneden.
werkbroekboek5

CodeXVaria 1
CodeXVaria, kunstenaarsboek bij de gelijknamige tentoonstelling kunstenaarsboeken in de Kijkzaal in Wolvega (1993). Gelimiteerde editie met persoonlijke bijdragen van alle 15 deelnemende kunstenaars. Zinken omslag met geëtste titel en ingelegd graszaad.  (Samenstelling en boekbandbewerking)